Stworzyliśmy swoje autorskie MIĘSO w Kurze Warzyw!
Za recepturę nowego mięsa odpowiada nie kto inny, jak topowy szef kuchni, Artur Skotarczyk, nagrodzony w zeszłym roku gwiazdką Michelin, którego możecie znać z kompozycji naszej hitowej Kurlewny III Śnieżki.
Jak do tego doszło?
Kura siedzi na poznańskiej i warszawskiej grzędzie już od ponad 6 lat. Od momentu startu wiele zmieniło się na rynku kebabów, a dla nas nieustanny rozwój to temat priorytetowy. Właśnie dlatego przez ostatni rok pracowaliśmy w pocie piórek, żeby wynieść Kurę na jeszcze wyższy, G_astronomiczny poziom. Skupiliśmy się na tym, co w kebabie jest najważniejsze – NA MIĘSIE.To był bardzo intensywny czas! Wiele wypraw do Berlina oraz Stambułu, dziesiątki rozmów z doświadczonymi, tureckimi rzemieślnikami i aż 3 miesiące testów. A wszystko po to, żeby znaleźć odpowiedni smak i poznać najlepsze techniki układania mięsa.
Największym wyzwaniem okazał się jednak sam proces produkcji. Po wielu próbach, udało nam się znaleźć właściwego wykonawcę, który posiada unikatowe know-how i profesjonalną produkcję. Celem było powtarzalne wdrożenie receptury Artura, tak aby nowe mięso 1:1 odpowiadało pierwowzorowi. Efektem współpracy nas wszystkich są dwa własne, autorskie mięsa – kurczak oraz mięso wołowo-baranie.
Kurczak
Wykorzystujemy do niego tylko soczyste udka. Ten zabieg powoduje, że właściwie przygotowane mięso nigdy nie jest suche. Jego marynowanie traktujemy jak sztukę i jest ono dokładnie określone pod względem czasu i temperatury. Rzemieślnicza precyzja układania mięsa na wałku daje pewność, że każdy kęs będzie doświadczeniem pełnym smaku.
Mięso wołowo-baranie
Używamy do niego płatów delikatnej, marmurkowej części udźca wołowego przełożonego baraniną. Mięsista struktura wprowadza zupełnie odmienne doznania smakowe w porównaniu z mięsem mielonym. Specjalnie przygotowana marynata ze świeżych warzyw pozwala zachować kruchość i delikatność mięsa po opieczeniu.
Obserwujcie uważnie nasze profile, bo będziemy odkrywać karty i zdradzać kolejne sekrety. Będą czary i będzie magia. NO I KURA MAMY TO! UWIERZCIE, WARTO BYŁO. Albo nie, nie musicie nam wierzyć. Przyjdźcie sami się przekonać.
Zobacz pozostałe
Zobacz więcej Zobacz więcej Zobacz więcej12.11.2024
Zimowy kebab Kurlewna IV Śnieżka06.08.2024
NOWOŚĆ! "Kur-Tu-Azja", azjatycki kebab w Kurze Warzyw