Kebab Kur-Tu-Azja (niedostępny)
mięso z udek kurczaka lub Roślinna Kura
miso saiko
sos gochujang
salsa mango
ogórki po azjatycku
orzeszki ziemne
trójkątnej bułce z Kurą lub Roślinną Kurą
Poznań
Warszawa
Kur-Tu-Azja to nasz eksperyment z „azjatyzacją” kebaba. Eksperyment na tyle udany, że rozważamy jej wprowadzanie na stałe do menu Kury Warzyw. Do aromatów Turcji dodajemy szczyptę tego co najlepsze w kuchni Japońskiej, odrobinę Korei i balansujemy to salsą mango. Kompozycja bogata w skrajności i ferię smaków od ostrości, przez słodycz i orzeźwienie po łagodność i chrupkość.
Autorem jej receptury jest Artur Skotarczyk, szef kuchni, który w 2023 i 2024 roku otrzymał gwiazdkę Michelin. Ten kebab jest kolejnym owocem naszej długoletniej współpracy.