Kebab Kurlewna IV Śnieżka
mięso z udek kurczaka
marynowane pędy sosny
śnieg truflowy
by Artur Skotarczyk: chutney z wędzonych śliwek
by Artur Skotarczyk: dżem z białej cebuli
by Coocharz: dżem z czerwonej cebuli na coli
by Coocharz: chutney z żurawiny
bułce berlińskiej z Kurą lub Roślinną Kurą
Poznań
Warszawa
To już czwarta edycja naszego zimowego kebaba. Tym razem pracowało przy nim dwóch mistrzów w swoich kategoriach Artur Skotarczyk i Kuba Przeździecki – popularny Coocharz. Tak powstały dwie wersje Kurlewny IV Śnieżki, w których możesz się rozsmakować i porównywać.
W obu kompozycjach obok typowych dla kurowego kebaba składników znajdziesz elementy używane w wykwintnych, topowych restauracjach, takie jak chociażby trufle. Całość kompozycji czerpie ze smaków i zapachów świąt stąd obecność marynowanych pędów sosny.
Recepturę Kurlewny IV Śnieżki by Artur Skotarczyk wymyślił znany poznański szef kuchni. W 2023 i 2024 roku otrzymał gwiazdkę Michelin. Jest geniuszem, który w street food potrafi sprawnie wpleść fine-dining.
Tym razem Artur za cel postawił sobie odtworzenie atmosfery świątecznego kominka i którą udało się odtworzyć dzięki aromatowi chutneya ze specjalnie wędzonej śliwki. Do tego w jego propozycji znajduje się również słodki dżem z białej cebuli.
Wersję Kurlewny IV Śnieżki by Coocharz wymyślił popularny internetowy twórca Jakub Przeździecki. Kulinarną twórczość Kuby śledzi ponad 1 milion obserwujących, a jego filmy i przepisy zostały docenione wygraną w rankingu Influencers LIVE 2024 w kategorii Food&Cook.
Fantazja Coocharza na temat świąt zaowocowała dodaniem do kompozycji chutney’a z żurawiny i dżemu z czerwonej cebuli na coli.